Taş Plan

(Insitu ve döküntü)


Tüm sistematik arkeolojik kazılarda kullanılan bir mimari belgeleme yöntemi olan taş planlar, teknik çizim standartlarında homojen çıktılar üretir. Binaları algılamamızı ve onlardan faydalanarak teknik projeler hazırlamamızı sağlarlar. Elle çizilmiş belgeler zamanla genellikle fiziksel olarak kaybolur. Bu materyallerin dijitalleştirilmesi çok fazla zaman ve enerji tüketir, maliyetlidir ve karmaşıktır. Ayrıca geniş alanların kısa sürede manuel olarak çizilmesi ve vektörleştirilmesi mümkün değildir. Günümüzde dijital belgelemenin önemli ve gerekli olduğu açıktır. FieldTech, havai ve yersel yöntemleri birleştirerek taş plan oluşturma sürecini optimize etmiştir. Ekipman ve yazılım arasındaki entegrasyon süreci Ergo-Field, FieldTech Assistant ve FieldCAD yazılımları sayesinde yüksek verimlilikle meyvelerini vermiştir. Mimari çizim tekniklerine ve arkeolojik alanların niteliklerine aşina olan mimarlarımız, arazi verileri donanım ve yazılımla toplansa da taş plan çizimlerini tablet arayüzünde elle yaparlar. Ergo-Field sisteminin dünyadaki en hızlı taş plan çizimlerini üretebildiği arazi çalışmalarıyla kanıtlanmıştır. Ayrıca, ortofoto haritalarda algılanamayan alanlar bulunmaktadır. Doğal unsurlar olarak ağaçlar ve bitki örtüsü, sabit bileşenler olarak binalar, hareketli nesneler olarak araçlar, bulanıklık, eksik veriler, ortofotolarda bozulma ve pozlama bozulmaları arkeolojik kalıntıların tamamının havadan yöntemlerle belgelenmesinin önündeki bazı engellerdir. Ergo-Field ile yerinde bütünleme yapılarak bu alanlarda da çizimler gerçekleştirilmedir.

Şematik Planlar

Şematik planlar, yüzeydeki mimari kalıntıların yapısal bütünlüğünü yansıtan veya kazı yoluyla ortaya çıkarılan, binaların işlevine veya dönemine göre renklerle katmanlanabilen bir diğer mimari belge türüdür. Şematik planların kısmi rekonstrüksiyonları, topoğrafya ile binalar arasındaki ilişkiyi ve her binanın kendi içindeki ilişkileri yansıtabilir.

Eğik Ortofoto, Görünüş ve Kesit Çizimleri

Özellikle farklı dönemlere ait kültürel katmanları barındıran arkeolojik alanlarda mimari kesitler ve cepheler, yapı teknikleri ve malzemeleri konusunda oldukça aydınlatıcıdır. Eğik uçuşlar, karmaşık yüzeylerin kolay ve güvenilir bir şekilde vektörleştirilmesi için kullanılan koordineli yükseklik ortofotoları oluşturmak için faydalıdır. Kesitlerin elde edilmesinde fotogrametrik 3 boyutlu modeller de kullanılmaktadır.

3D Modelleme, AR, VR ve Sanal Tur Uygulamaları

Fotogrametri yöntemi, arkeolojik kalıntıların yüksek hassasiyetli 3 boyutlu modellerini oluşturmak için kullanılıyor. Bu modellerden teknik çizimler, restorasyon ve rekonstrüksiyon projeleri, animasyonlar, sunumlar, VR, AR ve sanal tur uygulamaları için yararlanılabilmektedir. FieldTech olarak, fiziksel olanı sanal ortama taşıyoruz! Herkesin arkeolojik kalıntıları deneyimlemesini sağlıyoruz.

tr_TRTR