Kalıcı Yer Kontrol Noktaları
Bir kez uygulayın, her mevsim güvenle kullanın!
Özellikler:
Plaka Çapı: 120-150 mm
Beton Gövde Çapı: 220-270 mm
Paslanmaz Çelik Çekilme Boru Çapı: 60-100 mm
Toplam Yükseklik: 500-550 mm
Cıvata: M5
Ağırlık: 20-22 kg
Malzeme: Paslanmaz çelik, çelik elyaf takviyeli beton
Yüksek Hassasiyetli Statik Ölçme ve Nivelman
Yeterli sayıda kalıcı yer kontrol noktası, araştırılacak alanlara göre stratejik noktalarda zemine dikkatli ve sıkı bir şekilde uygulanmaktadır. Zemin kayalık ise nirengi noktaları çivilerle işaretlenir. Hem plakalar hem de çiviler arazide kalıcı boya ile numaralandırılmaktadır. Plakalara monte edilen her bir cıvatanın başından (2mm) ölçümler gerçekleştirilir ve 2-3 mm doğrulukla coğrafi koordinat verileri elde edilir. Fieldtech, hassas coğrafi koordinat ölçümleri ve gerekli tüm ekipmanlar konusunda uzmanlaşmış uzman bir ekibe sahiptir. Saha verileri istenilen hassasiyette sonradan işlenir, raporlanır ve müşteriye zamanında teslim edilir.
Halihazır harita
FieldTech, farklı yüz ölçümlerindeki arazilere özel 1/1000 ölçekli halihazır haritaları üretir, arkeolojik kalıntıların şematik planlarını ve gerekli tüm unsurları haritaya ekler. Halihazır harita üretimi sırasında havadan ve karadan belgeleme ve haritalama yöntemleri kullanılmaktadır. Arkeolojik yüzey araştırması ve kazı projeleri daha sonra yeni katmanlar eklemek ve peyzaj, araç ve yaya yollarını planlamak için kullanılır.
Sayısal yükseklik modeli
Sayısal yükseklik modelleri yüksek hassasiyetli ölçümlerin çıktılarından biridir. Havadan ve yersel haritalama ve 3 boyutlu stereo yöntemlerle oluşturulan nokta bulutları sayesinde, dijital yükseklik modelleri oluşturmak amacıyla araç, bina, ağaç gibi unsurların dijital arazi modelinden çıkarılması için stereo teknikler kullanılmaktadır. Topografyanın yüksek çözünürlüklü bir DEM (dijital yükseklik modeli) ile temsil edilmesi, yükseklik değişikliklerinin fark edilmesi ve yorumlanması açısından önemlidir.
Ortofoto Harita
Hassas şekilde koordinatlandırılmış ortofotolar üretmek için, hem dikey hem de eğik uçuşlar ile, yüksek çözünürlüklü hava fotoğrafları kullanılır. Arkeolojik kalıntılar öncelikle ortofoto haritalar kullanılarak vektörleştirilmektedir. İnsansız hava araçları belgeleme yöntemlerini yeniden düşünmemize olanak sağlamaktadır. Geleneksel dokümantasyon yöntemleriyle karşılaştırıldığında hava fotogrametrisi süreci kolay, hızlı ve güvenilirdir. Milimetrik kağıtların kullanımı ve dijitalleştirilmesi süreci, yerini gerçek zamanlı ve hibrit yöntemlere bırakmıştır. Ancak arazinin büyüklüğüne ve niteliklerine göre doğru sistemi seçmek ve doğru şekilde kullanmak oldukça önemlidir.
Üç boyutlu (3B) arazi modeli ve arazi kesitleri
3D Arazi Modeli
Arkeolojik alanların 3 boyutlu sanal modellerini oluşturmanın bir kaç nedeni vardır:
- Mevcut ve sonraki durumların kaydedilmesi
- Sunumlar
- Animasyonlar
- VR ve sanal tur entegrasyonları vb.
- Fotogrametri, sahaların güvenilir fotogrametrik 3 boyutlu modellerini ve 3 boyutlu animasyonlarını oluşturmak, vb
Arazi Kesitleri:
Kesitler, arazi kullanımı hakkında çok şey anlatır. Her arkeolojik yerleşimin kendine has özellikleri vardır: konum, topografya, kentleşme, mimari, ulaşım ağı, altyapı sistemi ve kültür. Arazi kesitleri, savunma, kamu, sivil, dini veya ticari binalara ilişkin konumlandırma kriterlerinin yorumlanmasına yardımcı olabilir.
Arazi kesitleri, aşağıdakilerin anlaşılmasına yardımcı olmaktadır:
- Topografya
- Topografya, doğal unsurlar ve binalar arasındaki ilişki
- Kentleşme stratejileri
- Ulaşım ve ulaşılabilirlik
- Binaların yönelimi vb.